127bis_actievoerders.jpg

Steenokkerzeel verbiedt onaangekondigde betogingen aan asielcentra

maa 4 maa 2019

Steenokkerzeel verbiedt voortaan onaangekondigde betogingen aan de asielcentra 127bis en Caricole. Daarmee wil de gemeenten voorkomen dat de politiezone Kastze bij betogingen met te weinig manschappen moet uitrukken. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De Steenokkerzeelse gemeenteraad neemt de beslissing nadat afgelopen zomer een honderdtal betogers 127bis bestormden, op het dak klommen en zich aan de omheining vastbonden. Daarbij brachten ze heel wat vernielingen aan. Volgens de burgemeester Kurt Ryon werd het toen duidelijk dat de politie niet voorbereid is op zo’n acties en te klein is om gepast op te treden.

Dat soort betogingen is nu dus verboden door Steenokkerzeel. Wie het toch nog doet, kan opgepakt worden en zal een boete krijgen. Aangekondigde betogingen kunnen wel nog, maar de betogers mogen geen afval achterlaten en geen schade toebrengen aan omheining en infrastructuur. 127bis en Caricole krijgen in de lente bovendien een nieuwe omheining en twee nieuwe toegangspoorten. Daardoor kunnen de asielcentra hermetisch afgesloten worden.