ba30.png

Sterrebeek 2000 en Zone-S distantiëren zich van delokalisatie luchthaven Zaventem

din 16 jun 2015

De bewonersgroepen van Sterrebeek (Sterrebeek 2000), Kortenberg (Decibel 25L) en Steenokkerzeel (Zone-S) distantiëren zich van de actiegroepen die vorige vrijdag een onderzoek vroegen naar een mogelijke delokalisatie van de luchthaven van Zaventem. 

"Wij zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat inspanningen kunnen gebeuren om de hinder van vooral luidruchtige vliegtuigen te verminderen, zonder dat daarbij de luchthaven zelf in vraag moet worden gesteld", zegt Luc Caluwaerts van Sterrebeek 2000. "Bovendien zijn dergelijke eisen zodanig onrealistisch, dat elke vorm van overleg of consensus met de overheden en Brussels Airport onmogelijk wordt", aldus Caluwaerts. Ook de andere actiegroepen benadrukken dat er een evenwicht moet gevonden worden tussen het economisch belang van de luchthaven en het ecologisch belang van omwonenden.

De bewonersgroepen ten oosten en zuiden van de luchthaven hebben daarom een "Minder Hinder"-plan opgesteld. Daarin wordt gepleit om het baangebruik te laten afhangen van de weersomstandigheiden. Voorts vragen ze een drastische beperking van het aantal nachtvluchten en de versnelde invoering van geluidsarme vliegtuigen. Tot slot willen deze actiegroepen niet dat de luchthaven nog verder kan uitbreiden. Dus ook van de verlenging van startbaan 25L kan geen sprake zijn.