taalles.png

Taaltest leerlingen voortaan verplicht

vrij 5 sep 2014

Vanaf dit schooljaar zijn alle leerlingen die beginnen aan de lagere of de middelbare school verplicht om een taaltest af te leggen. De test gaat na hoe het gesteld is met het Nederlands van de leerlingen.

Met de taaltest kunnen problemen met leerlingen makkelijker gedetecteerd en verholpen worden, verduidelijkt  Juf Karoline van de stedelijke basisschool De Groene Planeet in Vilvoorde. “Zo'n test is echt nodig. We zitten hier in Vilvoorde met heel veel anderstalige kinderen.  De test  geeft een beeld waar de problemen zich situeren”. 

Het is vooral de kennis van begrippen die wordt getest zoals 'veel', 'weinig', 'groot' & 'klein'. Die begrippen die in de kleuterschool aan bod komen op een speelse manier worden nu verwerkt in een taaltest.  Blijkt een leerling moeite te hebben met het Nederlands, dan kan dat kind in deze school naar de OKAN-klas.   Dat is een klas waar niet-Nederlandstalige kinderen heel gericht en op een speelse manier Nederlands leren. De leerkrachten  zijn bijna een hele dag bezig met taal om die kinderen zo snel mogelijk te laten meedraaien op school, vertelt juf Karolien.   Zij is gewonnen voor de verplichte invoering. Ze ziet maar één nadeel. De test bezorgt de kinderen immers wel een beetje stress.