tegek6.jpg

Te Gek!? en Selah Sue starten scholenproject rond jeugddepressie in Zaventem

din 26 jan 2016

In Zaventem is vanmorgen een nieuwe campagne van Te Gek!? op gang getrokken. De organisatie die psychische problemen bespreekbaar wil maken, richt zich de komende maanden op jongeren. In de secundaire school Zavo kwam meter van de campagne Selah Sue vertellen over haar zware depressie toen ze zelf nog op de schoolbanken zat.

“Ik heb heel diep gezeten, ben heel depressief geweest, een paar keer zelfs. Als je nog zo jong bent, weet je nog niet goed wat het is. Je wacht dan tot het misschien vanzelf weggaat. Daarom is deze scholencampagne van Te Gek!? zo belangrijk om er duiding aan te geven”, getuigt Selah Sue, meter van de scholencampagne Te Gek!?

Te Gek!? wil psychologische problemen bespreekbaar maken. De vereniging zal daarom de komende twee jaar rondtoeren in verschillende scholen. Eén op de vijf jongeren krijgt namelijk ooit te maken met psychische problemen, bij 1 leerling op de 20 gaat het zelfs om ernstige problemen. “Bij meisjes zijn dat vooral angsten en depressies. Bij jongens vertaalt zich dat in gedragsproblemen of in weinig motivatie om naar school te gaan. Beide groepen lopen soms ook rond met zelfmoordgedachten”, verduidelijkt kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens.   

Ook de Vilvoordse auteur Ish Ait Hamou zet zich in voor Te Gek!?. Hij schreef een novelle over een intense ontmoeting tussen twee mensen op de trein. “Het is een kort maar groot verhaal, voor iedereen. Het haalt bepaalde thema's aan, relevant voor jong en oud. Het gaat over een stem geven aan je verleden en aan je moeilijkheden”, aldus Ish.

Wie vragen heeft of zelf met problemen zit, vindt verschillende hulplijnen terug op de website van Te Gek!?.