ternat_sociale_woningen.jpg

Ternat wil leegstand omvormen tot sociale woningen

don 11 jun 2020

Ternat wil eigenaars overtuigen om een leegstaand pand te renoveren en om te vormen tot sociale woning. De gemeente sluit zich daarvoor aan bij WarmNest. Dat is een project van Klimaatpunt en 3WPlus waarbij 13 gemeenten uit onze regio zijn aangesloten.

Ternat wil met WarmNest de leegstand in de gemeente terugdringen en meer sociale woningen creëren. Op dit moment staan bijna 1.200 personen op de wachtlijst van mensen die een sociale woning in Ternat willen. Wie mee in het project stapt moet geen leegstandsbelasting meer betalen. Verder stellen 3WPlus en Klimaatpunt een renovatieplan op, gaan op zoek naar aannemers, volgen de werken op en doen de aanvraag van de premies.

“Het project helpt mee aan het sociale woonbeleid dat de gemeente voert, maar eveneens aan het energie- en klimaatbeleid en het biedt bovendien ook een mooi alternatief aan de eigenaar om het leegstaand pand op te knappen en er een huurinkomen voor te krijgen in plaats van een leegstandsbelasting te betalen”, zegt Gunter Desmet, Ternats schepen van woonbeleid en duurzame ontwikkeling.

De eigenaar investeert zelf, maar heeft daarbij recht op verhoogde energiepremies, een kosteloze lening tot 25.000 euro en ook heel wat fiscale voordelen omdat hij de woning na de renovatie beschikbaar stelt aan een sociaal verhuurkantoor. En daarmee heeft hij meteen ook een maandelijks gegarandeerd huurinkomen. Ternat gaat bekijken welke gemeenten in aanmerking komen en de eigenaars ervan contacteren. Geïnteresseerden kunnen ook terecht bij Klimaatpunt en 3WPlus.