justitie.png

Toekomstforum Halle-Vilvoorde eist volwaardig justitiehuis en parket

don 29 okt 2015

Het Toekomstforum Halle-Vilvoorde, dat de grote meerderheid van burgemeesters uit deze regio vertegenwoordigt, eist dat Halle-Vilvoorde een volwaardig justitiehuis en een volwaardig uitgerust parket krijgt. Het forum wil zowel van de federale als Vlaamse regering duidelijke engagementen. 

 

Het Toekomstforum wijst op de stijgende wachttermijnen voor de behandeling van dossiers door het Justitiehuis in Brussel. Voor dossiers van het parket lopen die nu op tot zes à zeven maanden. "Omdat gewesten bevoegd zijn voor justitiehuizen en het Brusselse onder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt kunnen politiekorpsen uit Halle-Vilvoorde er bovendien niet terecht voor informatie over bijvoorbeeld personen met een enkelband", zegt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a). Het forum pleit daarom voor de uitbouw van een volwaardig justitiehuis in Halle-Vilvoorde. "Om de werklast te beheersen is er behoefte aan minimum extra 30 justitie-assistenten", aldus het forum.

Het Toekomstforum wil niet alleen een volwaardig justitiehuis maar ook een volwaardig uitgerust parket voor Halle-Vilvoorde. Het ondersteunt hierbij de nota die Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte enkele maanden terug aan de bevoegde overheden overmaakte. Op basis van een vergelijking met andere regio's wees De Witte er toen op dat het parket van Halle-Vilvoorde 39 magistraten zou moeten tellen in plaats van de 28 nu. De federale gerechtelijke politie heeft recht op 35 extra personeelspersoneelsleden en het Arrondissement Informatie Kruispunt en DirCO op een 6-tal. De Witte hekelde ook het feit dat Halle-Vilvoorde ook nog steeds niet kan beschikken over een eigen gerechtelijk labo.