wateroverlast_15012016_5.jpg

Toestand stabiel in Londerzeel

zat 16 jan 2016

In Londerzeel en Merchtem is de toestand intussen stabiel. Maar de hulpdiensten blijven waakzaam.

Door de aanhoudende regen en de smeltende sneeuw zijn in Londerzeel verschillende kelders en woningen onder water gelopen. Ook heel wat straten staan blank. De situatie is stabiel maar de hulpdiensten blijven waakzaam. Op verschillende locaties liggen zandzakjes waar de inwoners zich kunnen bevoorraden.

Vrijdagavond werd het Heldenplein in het centrum uit voorzorg ontruimd. Preventief werd ook een kleine dam opgeworpen ter hoogte van de Kattestraat. De voorbije nacht verplaatste het water zich vervolgens van Londerzeel en Steenhuffel naar het grensgebied tussen Malderen en Sint-Jozef. Op de Maldersesteenweg en Kouterbaan, maar ook Herbodin, Kruisheide, Zavel en Zwaantje kwam er een pak water bij. Gelukkig konden de huizen hier gevrijwaard blijven. 

In Steenhuffel en Londerzeel centrum lijken de grootste problemen achter de rug en is het wachten tot het water er wegtrekt. Straten blijven afgesloten zolang er water op de rijbaan staat. Ook het crisisnummer 0800/99 898 blijft operationeel

Waar wat straks met de vorst?

Toch zal Londerzeel opnieuw een bange nacht tegemoet gaan. Er wordt immers vorst voorspeld. Het overtollige water bevriest dan en kan niet wegtrekken. Hulpbehoevende mensen lopen door de combinatie van vrieskou en de wateroverlast bijkomend risico. Gemeente Londerzeel roept daarom haar inwoners op om zeker eens langs te gaan bij de buren. Solidariteit tussen buren is en blijft de beste manier om eenzaamheid tegen te gaan en hulpbehoevende mensen te helpen. 

In Merchtem en Grimbergen is gevaar geweken

In Merchtem werd het rampenplan gisteravond al afgeblazen. Ook in Grimbergen is de situatie momenteel stabiel. Daar was de toestand kritiek langs de Maalbeek, de Zuunbeek en de Doode Bemde. De brandweer van de zone Vlaams-Brabant West kreeg in totaal meer dan 350 oproepen te verwerken.