Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tot 5 jaar voor mensensmokkel via parking Groot-Bijgaarden

Tot 5 jaar voor mensensmokkel via parking Groot-Bijgaarden

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vijf mensensmokkelaars veroordeeld tot celstraffen tussen 3 en 5 jaar. De bende stopte hun slachtoffers op het E40-parkeerterrein in Groot-Bijgaarden (Dilbeek) in koel- en vrachtwagens richting Verenigd Koninkrijk en verdiende tot duizenden euro’s per transmigrant.

De bende bracht meer dan honderd slachtoffers, waaronder minderjarigen, naar het Verenigd Koninkrijk.  De mensensmokkelaars ronselden transmigranten aan het Brusselse Noordstation en stopte hen op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden in koel- en vrachtwagens. De slachtoffers betaalden 1.000 tot 3.000 euro voor de oversteek.

Volgens de rechtbank schuwden de leden ook het geweld niet. Zo werd er vaak gevochten met een bende Soedanese mensensmokkelaars die ook opereerde op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden. Het kopstuk van de bende had zijn kompanen dan ook opgeroepen zich daarom te bewapenen met lange messen. Het parket van Halle-Vilvoorde eiste vorige maand 8 jaar cel tegen de man, maar de rechter was iets milder en veroordeelde hem tot 5 jaar gevangenis.