Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Treurwilg Koning Albertplein wordt niet verplant

Treurwilg Koning Albertplein wordt niet verplant

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft een beslissing genomen over de treurwilg op het Koning Albertplein. De treurwilg zal niet worden verplant omdat het te duur is voor de gemeente. De inwoners kunnen kiezen na de heraanleg van het plein een nieuwe boom kiezen.

Tegen het verwijderen van de boom is heel wat protest. De treurwilg, die zo’n 60 jaar oud is, bepaalt het dorpsgezicht van Negenmanneke. Omdat het plein heraangelegd wordt, moet de boom wijken. Een protestactie leverde zo’n 700 handtekeningen op. Daarop onderzocht de gemeente Sint-Pieters-Leeuw of de boom al dan niet verplant kan worden.

“Uit de conclusie van dit onderzoek blijkt dat het succes voor de verplanting van de treurwilg heel onzeker is. De slaagkans bedraagt amper 50 procent”, aldus de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. “Voor een verplanting van een boom van dit kaliber moet je bovendien al snel rekenen op een kost van 50 tot 100.000 euro.”

Dat vindt de gemeente te duur. Daarom wordt gezocht naar een alternatief: een nieuwe boom. “Dat zal een uit de kluiten gewassen boom zijn. Zo gaat de vergroening van het plein zeker niet verloren”, aldus de gemeente. “De inwoners van Negenmanneke zullen zelf uit enkele voorstellen kunnen kiezen welke boom er komt. Bij de keuzemogelijkheden zal ook een nieuwe treurwilg zitten.”

Via het digitaal zullen de buurtbewoners eind oktober hun stem kunnen uitbrengen. De nieuwe boom zal vervolgens in het voorjaar van 2021 geplant worden, als het plein volledig klaar is.