tuinhieren.jpg

#TUINHIEREN – Gemengde border opfrissen en aanleggen (2)

maa 4 mei 2020

In de vorige aflevering vertelde Mark Demesmaeker ons hoe je een ietwat verloederde hoek van je bloementuin nieuw leven kan inblazen. Vandaag verklapt hij hoe je deze border kan samenstellen en opnieuw aanplanten.

 

Deel 2: Samenstellen en aanplanten

Wat heb je nodig?

  • spa/spitvork - hark
  • compost of bodemverbeteraar
  • plantjes: Eupatorium (leverkruid), Alcea rosea ‘Nigra’ (stokroos) en Verbena bonariensis ‘Lollypop’

Hoe ga je tewerk?

Als je met succes een border wil aanleggen, zorg je best voor een goed bewerkte bodem met voldoende humus. Dit bindt de voedingsstoffen en houdt het water vast waardoor de grond minder snel dichtslaat en minder snel uitdroogt.

Bij doorlevende vaste planten is bijmesten niet nodig!

Zet eerst de planten uit om een goed overzicht te hebben van wat waar komt. Het principe is simpel: we bouwen als een arena (van laag naar hoog). De hoge planten komen achteraan tegen het hek en zo planten we naar het gazon toe steeds lager.

Hier planten we bijvoorbeeld achteraan Eupatorium (leverkruid), Alcea rosea ‘Nigra’ (stokroos) en Verbena bonariensis ‘Lollypop’. Zij zorgen niet alleen voor hoogte als achtergrond, maar trekken ook bijen en vlinders aan en ze bloeien lang.

Het planten gaat als volgt: je maakt het plantgat en plant op dezelfde diepte als de planten in het potje staan. Let er wel op dat je de wortelkluit intact houdt!

Nu nog goed aandrukken en water geven.

Binnenkort kan je genieten van mooie kleuren, geuren én daarbovenop vlinders en bijen in je tuin!