politie9.jpg

Twee verdachten opgepakt van een sekte in Asse

vrij 1 mei 2015

De lokale politie van Asse heeft donderdag een huiszoeking verricht in een woning in het raam van een onderzoek naar sektarische praktijken. Daarbij werd een koppel opgepakt. De man blijft aangehouden. De vrouw werd intussen vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt ons het parket Halle-Vilvoorde.

De man noemt zichzelf een medium en ronselt mensen die met de traditionele geneeskunde niet kunnen genezen worden. Vaak zijn hun slachtoffers mensen die zich in een fysiek of mentaal kwetsbare toestand bevinden. Samen met zijn echtgenote zou de man betalende seances organiseren in België en Nederland waarbij mensen overtuigd worden om bij hen in behandeling te gaan. Die zou bestaan uit handopleggingen waardoor hun ziekte of trauma zou genezen.

"Als de behandeling geen succes heeft wordt het aantal sessies opgedreven of worden de slachtoffers overtuigd om ook mensen uit hun omgeving te laten deelnemen. In sommige gevallen werd het slachtoffer ook overtuigd om bij hen te komen inwonen. Hen werd ook aangeraden volledig te breken met de omgeving omdat deze een negatieve invloed zouden hebben", aldus Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde.

Deze behandelingen moesten de slachtoffers cash betalen. Vaak duurde het ook enige tijd voor de slachtoffers beseften dat ze opgelicht werden en dat er misbruik werd gemaakt van hun kwetsbare toestand. Volgens het parket zouden deze praktijken al jaren bezig zijn.

Vorig jaar in september opende het gerecht een onderzoek nadat één van de slachtoffers een klacht had ingediend tegen het medium en zijn vrouw. Tijdens een huiszoeking gisteren werd het koppel gearresteerd. De onderzoeksrechter heeft de man intussen aangehouden. De vrouw werd onder voorwaarden vrijgelaten.

Oproep naar mogelijke slachtoffers

Het parket heeft intussen weet van 7 slachtoffers maar vermoedt dat er veel meer zijn die mogelijk uit angst of schaamte nooit aangifte hebben gedaan. Wie dus ooit het slachtoffer werd van deze praktijken wordt daarom opgeroepen aangifte te doen bij de lokale politie. (foto archief RINGtv)