kind_3.jpg

UF vraagt dat CLB’s in faciliteitengemeenten ook anderstalige ondersteuning geven

maa 9 maa 2015

De Centra voor Leerlingenbegeleiding zouden in de faciliteitengemeenten Franstalige ouders in hun eigen taal te woord moeten staan. Vlaams parlementslid Christian Van Eyken had hierop aangedrongen bij minister van Onderwijs Hilde Crevits. Maar de minister heeft al laten weten dat ze op dit voorstel niet zal ingaan. 

Heel wat Franstalige ouders uit faciliteitengemeenten schrijven hun kinderen in in het Nederlandstalig onderwijs in deze gemeenten. De Centra voor Leerlingenbegeleiding van deze scholen weigeren echter de ouders in een andere taal dan het Nederlands te woord te staan", aldus Van Eyken. Volgens het UF-raadslid is dit een schending van de taalwetten.

Maar minister van Onderwijs Crevits denkt er anders over. “Ouders die hun kind inschrijven in een Nederlandstalige school in een faciliteitengemeente hebben geen recht op CLB-begeleiding in een andere taal dan het Nederlands. Enkel wanneer ouders van leerlingen kiezen voor een Franstalige faciliteitenschool die begeleid wordt door een Nederlandstalig CLB hebben zij het recht om geholpen te worden in het Frans", aldus minister Crevits.