belgocontrol.jpg

Uitrustingen Belgocontrol zijn recent en goed onderhouden, zegt expert

vrij 29 mei 2015

De uitrustingen van Belgocontrol zijn vrij recent en goed onderhouden. Dat zegt een onafhankelijke expert die Belgocontrol inschakelde om de oorzaak van de elektriciteitspanne woensdag te achterhalen. Dat laat het verkeersleidingcentrum weten in een persbericht.

Vermoed wordt dat woensdag door een dubbele stroomstoot de elektrische beveiligingssystemen bij Belgocontrol beschadigd werden. Tijdens een controletest, die maandelijks wordt uitgevoerd, leverde wellicht zowel het gewone net als de noodgenerator stroom en smolten de zekeringkasten. Daardoor werd het noodplan van kracht en werd het vliegverkeer in het hele land stilgelegd. (Bekijk ook de reportage: ‘Belgocontrol uren plat na stroomstoring’)

Uit de eerste bevindingen van een onafhankelijke expert blijkt intussen dat de uitrustingen bij Belgocontrol goed onderhouden zijn. “Die zijn van een recente datum en goed onderhouden. Hun design staat momenteel niet ter discussie”, dat laat het verkeersleidingcentrum weten in een persbericht. Op basis van het rapport van de veiligheidsexpert zal Belgocontrol de nodige conclusies trekken en de nodige maatregelen nemen. 

Intussen is het aantal vertragingen op de luchthaven door de stroomstoring van afgelopen woensdag sterk afgenomen. Luchtverkeersleider Belgocontrol heeft wel beslist om ook vandaag nog op een capaciteit van 75% te draaien, om het elektriciteitsnet niet te zwaar te belasten. Ondanks die beperkte capaciteit verloopt het luchtverkeer nog altijd vlot.