Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uitzonderlijke vissterfte op de Mark

Uitzonderlijke vissterfte op de Mark

In Herne hebben buurtbewoners eerder deze week heel wat dode vissen aangetroffen in de Mark. Het gaat vooral om kleine vissen. Volgens de gemeente is het goede weer van de voorbije weken de oorzaak van de vissterfte.

“Het goede weer in combinatie met het feit dat er amper stroming is op de Mark, maakt dat er weinig zuurstof in het water is. Vermoedelijk sterven er daarom zoveel vissen in de beek,” aldus de gemeente Herne. “ Zeven jaar geleden was er een gelijkaardig fenomeen op de Mark. Ook toen was er na een bijzonder lange, warme periode opvallend veel vissterfte. Toen ging het om grote karpers, nu vooral om kleinere vissen.”

Alle dode vissen werden de voorbije dagen verwijderd, maar onze ploeg van RINGtv trof vanochtend opnieuw dode vissen aan op het wateroppervlak. De Vlaamse Milieumaatschappij overweegt de Mark meer stroming te geven door enkele schotten te verlagen. De waterloop beluchten door de brandweer vindt het geen goed idee, omdat er nog maar weinig levende vissen zijn op het betreffende deel van de Mark.