Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uniek street art- project in Paterskerk Halle

Uniek street art- project in Paterskerk Halle

In de Paterskerk in Halle valt binnenkort een uniek street art-project te bewonderen. Nu al zijn kunstenaars Bart Smeets en Steve Locatelli druk in de weer met het aanbrengen van een totaalkunstwerk in de kerk. In dit geval zijn dat monumentale muurschilderingen die de kerk omtoveren tot een feeëriek oerwoud. Het gaat om een initiatief van de povincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de stad Halle en CC' 't Vondel.

De kunstenaars begonnen begin dit jaar al te werken aan het indrukwekkende project en intussen staan de eerste contouren van het totaalkunstwerk op de muren. Het resultaat mag gezien worden en is op zijn zachtst gezegd opzienbarend. 

Bart Smeets: "Als de bezoeker uit het lichte, drukke stadscentrum de kerk binnenkomt, ervaart hij een indrukwekkende totaalervaring in het middenschip van de kerk. Het lijkt alsof de kerk niet in de stad, maar midden in een oerwoud staat, mistig en bevolkt door dieren met als centrale figuur een klein jongetje op een schommel die het geheel aanschouwt. Via woekerende planten doorheen de kerk worden verbindingslijnen gecreëerd tussen de verschillende artiestieke elementen met als resultaat een geïntegreerd totaalkunstwerk."

Dat het totaalkunstwerk precies in Halle vorm krijgt, hoeft niet te verwonderen. De voorbije jaren wist de stad zich te profileren als een centrum van street art. Voorbeelden zijn de stationstunnels van Buizingen en Lembeek en de voormalige droogtoren van de brandweer, die allemaal door bekende kunstenaars van street art onder handen werden genomen. 

De realisatie van het project, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant, gebeurt in nauwe samenwerking met de stad Halle en CC 't Vondel. De officiële onthulling van het totaalkunstwerk in de Paterskerk heeft plaats op 16 december. Vanaf 17 december kan het publiek het kunstwerk bewonderen.