rusthuis3.jpg

Unieke theatervoorstelling in Hals woonzorgcentrum met bejaarden in de hoofdrol

vrij 8 mei 2015

De acteurs van het theatergezelschap ‘Bad van Marie’ slaan dit weekend hun tenten op in het Halse woonzorgcentrum Zonnig Huis in Halle voor een unieke theatervoorstelling. Ze brengen er een productie met de bewoners en het personeel in een hoofdrol.  

Wie komt kijken wordt op sleeptouw genomen door het rusthuis. Het lijkt een rondleiding. Maar voor je erg in hebt, word je meegezogen in een boeiend verhaal waarin ook de bewoners zelf acteren. En dat maakt het moeilijk want algauw weet het publiek niet meer wie een rusthuisbewoner of een acteur is en welke taferelen echt of fake zijn. De grens tussen fictie en realiteit wordt dus door het theatergezelschap onderuit gehaald.

Theatergezelschap Bad van Marie is sinds vorige maandag aan het repeteren met de bewoners en de personeelsleden. Aan enthousiasme alvast geen gebrek. “Het moet van mijn kinderjaren geleden zijn dat ik nog eens toneel heb gespeeld. En nu op mijn 86-ste opnieuw”, glundert Victorine Van Zeebroeck, één van de bewoners van het woonzorgcentrum.

En naarmate de repetities vorderen, raakt iedereen overtuigd van dit schitterend  project. ”We hebben dit al in 20 andere rusthuizen gedaan en overal is men bang of de bewoners het ritme van de vele voorstellingen wel aankunnen. Maar er is nog nooit een bejaarde geweest die halverwege heeft afgehaakt. Dus hun kunnen wordt misschien in onze samenleving onderschat”, vertelt regisseur Peter Boelens. KrisKras woonde de try-out en geeft vanavond al een voorsmaakje op RINGtv.

Vandaag, zaterdag en zondag kan je de voorstellingen bijwonen in het woonzorgcentrum. Tickets kosten 13euro en zijn te verkrijgen via www.vondel.be