lotus2.jpg

Vakbonden Lotus in Meise eisen garanties voor wie overstapt naar andere vestiging

8 jaar geleden

De vakbonden bij Lotus in Meise eisen betere voorwaarden voor wie aan de slag wil gaan in een van de andere vestigingen. De fabriek in Meise werd begin juni volledig in de as gelegd.

Begin september maakte de directie van de koekjesfabriek Lotus bekend dat de vestiging in Meise niet meer heropgebouwd zal worden. Met de directie werd onderhandeld over de gevolgen van deze beslissing. Maandag gaven de vakbonden de 71 werknemers tekst en uitleg.

De werknemers kunnen aan de slag in de andere vestigingen van Lotus Bakeries in Lembeke, Oostakker en Courcelles. Op deze drie plaatsen zijn er uitbreidingsplannen. Dat is vooral het geval in Courcelles. Die vestiging neemt de productie van Meise over en zal 2 nieuwe productielijnen opstarten. “Maar de vakbonden willen hier betere voorwaarden aan koppelen”, dat zegt ACV-vakbondssecretaris Luc Debast. “Zo kan het best dat een vacature in een andere vestiging niet overeenkomt met de capaciteiten van het personeel in Meise. Voor hen willen we een opleidingsaanbod. Ook willen we een motivatiepremie voor wie de overstap wil maken. Tot slot willen we een proeftijd zodat de werknemers kunnen uittesten of het wel haalbaar is om zo ver te gaan werken”, aldus De Bast.      

“Daarnaast kan voor wie 55 was op het ogenblik van de sluitingsbeslissing opteren voor een vervroegde pensioenregeling. Een aanvraag in die zin zal worden ingediend. Tot slot zal er een ontslagregeling met vertrekpremies, outplacement en dergelijke worden uitgewerkt", besluit Debast.

De werknemers reageerden tijdens de personeelsvergadering gelaten, maar tegelijk ook zeer emotioneel. De directie van Lotus zou de onderhandelingen over het sociaal plan graag tegen het einde van het jaar willen afronden, maar Debast is er niet van overtuigd dat dit zal lukken.