1_dag_niet.jpg

Vandaag tweede nationale dag tegen woninginbraken

vrij 13 nov 2015

Vandaag vindt de tweede nationale dag tegen woninginbraken plaats. Daarbij worden we via allerlei initiatieven gesensibiliseerd om onze woning beter te beveiligen tegen woninginbraken. Dat een actie zoals ‘1 dag niet’ nog altijd nodig is, bewijzen de meest recente criminaliteitscijfers uit onze regio. 

In het arrondissement Halle-Vilvoorde steeg het aantal woninginbraken tussen 2010 en 2014 met 24%. De zwaarst getroffen regio is het Pajottenland waar in Pepingen, Herne, Lennik en Ternat het aantal woningbraken over vijf jaar meer dan verdubbelde en in Bever en Galmaarden zelfs verdrievoudigde. Ook in Opwijk en Londerzeel steeg het aantal woninginbraken met meer dan 50%. In Zemst, Wezembeek-Oppem en Vilvoorde was er dan weer een significante afname van het aantal woninginbraken. Ook voor de hele regio daalde in 2014 het aantal inbraken met 11%.

Maar ondanks de lichte daling is het probleem in de Rand nog lang niet van de baan. Ook elders in het land zijn woninginbraken de absolute prioriteit van de politie. Zo telde de federale politie vorig jaar in totaal zo'n 71.753 feiten. Daarom wordt voor de tweede keer de nationale actie ‘1 dag niet’ tegen woninginbraken georganiseerd. Een overzicht van de activiteiten in onze regio.

Halle

In Halle wordt er op 13/11 een infoavond georganiseerd in het stadhuis rond het thema: ‘Hoe beveilig ik mijn woning tegen inbraak?’. Op strategische plaatsen worden er informatieborden geplaatst. En de wijkinspecteurs controleren een aantal woningen in hun wijk.

Ternat

De politie en de gemeentelijke dienst Veiligheid en Preventie slaan de handen in elkaar om burgers te sensibiliseren over de inbraakgevoeligheid van hun huis. Er worden
huis-aan-huisbezoeken afgewerkt op 13 november.

Kampenhout

Op 13/11 krijgen de shoppers in de winkelzone van Kampenhout-Sas een boodschappentas ‘1 dag niet’ aangeboden. Er wordt even stilgestaan bij diefstalveiligheid, tijdens het winkelen en thuis.

Grimbergen

In Grimbergen worden de inwoners deze week via digitale borden opgeroepen om preventieve maatregelen te nemen.