vastgoed.jpg

Vastgoedmakelaar uit Ternat weg met 500.000 euro voorschotten

don 28 mei 2015

Meer dan twintig kopers en verkopers van vastgoed in de buurt van Ternat, Gooik  en Ninove zijn hun voorschot mogelijk kwijt. Ze tekenden onlangs een compromis bij vastgoedmakelaar Vastgoed Management Team, die in naam van Century 21 werkte. Maar de makelaar is eind maart failliet verklaard en de voorschotten zijn spoorloos.

Financiële problemen
Vastgoed Management Team had zijn hoofdkantoor in Ternat en twee bijkantoren in Kester en Nionove. De gedupeerde kopers en verkopers komen allemaal uit die regio. De vastgoedmakelaar werkte in naam van Century 21, maar die laatste zette de samenwerking een tijdje geleden stop omdat er financiële problemen waren. Op 31 maart van dit jaar werd V.M.T. failliet verklaard. 

Voorschot weg?

Op dat moment hadden ruim twintig kopers en verkopers een compromis getekend. De kopers hadden op dat moment ook al een voorschot van 10 procent op de koopsom van de woning betaald. In principe had de makelaar dat voorschot moeten doorstorten aan de verkopers, maar dat is dus niet gebeurd. De gedupeerde kopers en verkopers wachten nu bang af of ze het geld nog zullen terugzien.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Karla Willegems, die als curator is aangesteld, zoekt op dit moment uit wat er met dat geld gebeurd is. Er is wel nog hoop voor de gedupeerden, want V.M.T. had wel degelijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. 'Die verzekering was in orde, daar ben ik ondertussen zeker van', zegt Willegems. 'De dekkingslimiet van de verzekering bedraagt wel maar 250.000 euro voor het totaal van alle schuldvorderingen samen. Maar volgens de curator valt daar nog over te onderhandelen. 'Ik ga nu met de verzekering aan tafel zitten om te kijken of en hoe het verdwenen geld gecompenseerd kan worden.'

Ondertussen raadt Willegems alle betrokken notarissen aan om de verkoop van het vastgoed gewoon te laten doorgaan.