veerle_baetens2.jpg

Veerle Baetens en Daan springen mee in Overijse voor proper water

woe 8 jul 2015
Zondagmiddag hebben 105 stoere mannen en vrouwen meegedaan aan de 'Big Jump' in Overijse. Onder hen ook actrice Veerle Baetens en zanger Daan. Ze vroegen met die actie aandacht voor het belang van proper water. 
 
 

Big Jump heeft effect
Er werd vandaag niet alleen in Overijse om proper water gesprongen, om exact 15u hebben in heel Europa ongeveer 300.000 milieubewuste mensen hetzelfde gedaan. In Vlaanderen waren er in totaal 2884 deelnemers op 30 vercshillende locaties. In het meer van Genval in Overijse waagden 105 natuurliefhebbers de sprong.
 
De actie heeft in het verleden al zijn vruchten afgeworpen, meent initiatiefnemer in de Druivenstreek Peter Lombaert. De Ijse, de Voer en de Lane, allemaal rivieren die door de Druivenstreek lopen, behoren tot de properste waterlopen van Vlaanderen.
 
Nog werk aan de winkel
Is een nieuwe Big Jump dan nog nodig? Jazeker, want zelfs de properset waterlopen van Vlaanderen voldoen nog altijd niet aan de Europese waterrichtlijn. Er komt bijvoorbeeld altijd te veel afvalwater van huishoudens ongezuiverd in beken en rivieren terecht. "Helaas, het bronwater is niet drinkbaar", kaart Lombaert aan. "En dat vinden de duizenden jumpers in Europa onaanvaardbaar : oppervlaktewater moet proper zijn. Eigenlijk moet je in elke beek, elke rivier, elke vijver veilig kunnen zwemmen."
 
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"32744","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]
 
Actrice Veerle Baetens en zanger Daan, die allebei in Overijse wonen, vonden het vanzelfsprekend dat ze erbij waren. "Het is altijd leuk om lokale evenementen te steunen", klonk het bij allebei. "Het is hier ook in onze achtertuin en we vinden het belangrijk om te ijveren voor proper water. Het water in het meer van Genval lijkt ons al vrij proper, maar  het kan nog veel beter."  
 
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"32746","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]