file6_2.jpg

Verkeersdrukte stijgt vooral in het weekend op de Ring rond Brussel

maa 21 maa 2016

De files in Vlaanderen zijn vorig jaar zwaarder en langer geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Verkeersindicatoren van het Vlaams Verkeerscentrum. De ringwegen rond Antwerpen en Brussel spannen de kroon. Voornamelijk in het weekend is de verkeersdrukte op de Ring rond Brussel toegenomen. 

In bijna alle maanden en op bijna alle snelwegen was er vorig jaar meer verkeer in vergelijking met 2014. Daardoor steeg ook de filelengte behalve dan op locaties waar aanpassingen werden uitgevoerd. Zo heeft de aanleg van een spitsstrook op de E40 tussen Sterrebeek en Heverlee positieve gevolgen gehad voor de filezwaarte.

Op de Ring rond Brussel steeg het snelwegverkeer algemeen met een 0,5 %. De toename is vooral voelbaar tijdens de weekends. Zo steeg het snelwegverkeer op zaterdag met bijna 1% en op zondag zelfs met 1,5%

Knelpunten Ring rond Brussel

De grootste knelpunten in ons land blijven de ringwegen rond Brussel en Antwerpen. De negen drukste wegsegmenten in ons land bevinden zich op de Ring rond Antwerpen. Daarna worden nagenoeg alle plaatsen in de top 40 van drukste wegsegmenten in ons land ingepalmd door locaties op de Ring rond Brussel.

Het drukste knooppunt bevindt zich tussen op de buitenring tussen Zaventem en Machelen. Daar rijden er op een doorsnee werkdag 102.777 voertuigen. Op de binnenring werden op dezelfde locatie gemiddeld 102.234 voertuigen geteld. Ook tussen UZ Jette en Wemmel is het altijd zeer druk. Zowel op de binnen- als de buitenring rijden er dagelijks ruim 100.000 voertuigen.

Opvallend is wel het beperkte vrachtverkeer op de ring rond Brussel. Zo rijden er op de zuidelijke R1 tussen Antwerpen-Zuid en Antwerpen-Oost dagelijks 24.000 tot 26.000 vrachtwagens. Op de ring rond Brussel zijn er dat slechts 13.000 tussen de knooppunten Zaventem en Machelen.

Maandag en dinsdag zijn drukste filedagen

Drukke filedagen worden doorgaans veroorzaakt door slecht weer, werkzaamheden en treinstakingen. En alle topdagen zijn maandagen of dinsdagen. Een verklaring is hier niet meteen voor te vinden. De drukste filedag in 2015 was 22 juni. Het was een regendag waarbij de E313 werd afgesloten door een dodelijk ongeval. Daarbij werden er die dag grote werken opgestart onder meer op de E40 in Wetteren en op de Ring rond Brussel in ter hoogte van Anderlecht-Industrie