img_20150417_184711.jpg

Verzamelaars uit Pajottenland stellen hun zeldzame collecties tentoon

zat 18 apr 2015

Zondag is het Erfgoeddag in het Pajottenland en de Zennevallei. Onder de titel ‘De Collectioneurs’ kan je op zeer diverse plaatsen een heleboel privécollecties bewonderen.

Aan de actie nemen meer dan 50 erfgoedverzamelaars deel. Het gaat om verzamelaars van onder meer oude bromfietsen, doodsprentjes, oude bierglazen, miniatuurtreinen, pillendoosjes, archeologische vondsten, luciferdoosjes en platenspelers.

Vaak blijven deze verzamelingen verborgen voor het grote publiek. Maar zondag komt daar dus verandering in. Gemeenten, musea, verenigingen en de privéverzamelaars sloegen hiervoor de handen in elkaar.

Het leuke aan privéverzamelingen is het gegeven dat de eigenaar vaak een band heeft met de collectiestukken. Vaak gaat het om familiestukken die geschonken werden of waar een helse zoektocht aan vooraf ging. Door het verhaal van de verzamelaar wordt de collectie tot leven gewekt. Een sfeerverslag krijg je dinsdag in KrisKras. Zo ontdekten we bij Raymond Debremaeker uit Beersel (foto) een indrukwekkende collectie van 50.000 luciferdoosjes. Lucienne Stoop uit Dilbeek (foto) liet ons meegnieten van zo'n 300 zeldzame vingerhoedjes.

Voor een overzicht van alle tentoonstellingen kan je terecht op deze link van de erfgoedcel Pajottenland.