bonte.jpg

Vice-president Biden prijst Bonte op antiradicaliseringstop VS

don 19 feb 2015

De Amerikaanse vice-president Joe Biden prees Bonte op de antiradicaliseringstop voor zijn aanpak van jongeren die radicaliseren.

De top in het Witte Huis zoekt naar antwoorden op vragen rond extremisme en terreur. De bedoeling is dat er ervaringen worden uitgewisseld die de aanpak van radicalisme kunnen optimaliseren.

De Vilvoordse burgemeester Bonte gaf gisteren tekst en uitleg bij zijn aanpak van jongeren die radicaliseren in de Zennestad. Volgens hem is radicalisering de optelsom van isolatie en hersenspoeling. En dus moet er een actief beleid komen dat overal gesteund en gedragen wordt. Hij betreurt het dan ook dat heel wat Belgische steden maar ook tal van Europese landen het probleem negeren.

De Amerikaanse vice-president Biden omschreef de Belgische aanpak als actief en vernieuwend. “Jullie zijn echt leidinggevend”, aldus Biden tijdens zijn toespraak.

Niet in oorlog met de islam

Ook Barack Obama sprak de conferentie toe. De Amerikaanse president benadrukte dat niet de islam verantwoordelijk is voor het terrorisme maar wel de terroristen die de religie misbruiken. Hij voegde er wel eraan toe dat moslimleiders meer inspanningen moet leveren om het idee te ontkrachten dat Westerse landen de islam zouden willen vernietigen. Na afloop had Bonte ook nog een korte ontmoeting met de Amerikaanse president.