droogleggen_vijvers.jpg

Vijvers Kasteel van Gaasbeek drooggelegd: "Kwaliteit water verbeteren"

din 10 jan 2023

Twee vijvers rondom het Kasteel van Gaasbeek worden volledig drooggelegd. De werken moeten meer inheemse dieren aantrekken en de vorming van blauwalgen tegengaan. Zo zit in de vijvers de zonnebaars, een exotische vis die de toekomst van andere dieren in en rond de vijver bedreigt.

Eén vijver aan het Kasteel van Gaasbeek is al volledig drooggelegd, een andere laat het Agentschap Natuur en Bos de komende dagen volledig leeglopen. “Eenmaal de vijvers leeg zijn, kunnen we het slib weghalen en worden de bladeren op de bodem verteerd”, zegt Tom Brichau van het Agentschap Natuur en Bos. “Als we de vijvers opnieuw laten vollopen, zal de waterkwaliteit beter zijn. De werken moeten onder meer de vorming van blauwalgen tegengaan, die tijdens de zomers heel wat vissterfte veroorzaken.”

Maar het droogleggen van de vijvers moet ook meer inheemse dieren aantrekken. Momenteel zit er heel wat zonnebaars in de vijvers. Dat is een exoot die als schadelijk aanzien wordt. De vissen eten onder meer de eitjes en larven van kikkers, salamanders en libellen, waardoor die dreigen te verdwijnen. “Als de vijvers droogliggen, verdwijnt de zonnebaars en krijgen inheemse soorten meer kans”, aldus Brichau.