Vilvoorde bereidt opvang 124 vluchtelingen maximaal voor

vrij 11 sep 2015
Vanaf begin volgende maand moet Vilvoorde 124 vluchtelingen tijdelijk opvangen op de Asiatsite in het centrum van de stad. Het gaat om mensen uit Syrië, Irak en Afghanistan. Het stadsbestuur probeert die opvang zo goed mogelijk voor te bereiden. de eerste vluchtelingen worden op 2 oktober verwacht.

Tijdelijke noodopvang
De federale regering besliste op 6 augustus dat het Rode Kruis het voormalige militaire gebouw op de Asiasite, tot juni nog een Freinetschool, moest omvormen tot een tijdelijke noodopvang voor asielzoekers. Door de opvangcapaciteit te verhogen, wil de regering voorkomen dat asielzoekers komende winter op straat moeten slapen wegens plaatsgebrek. 
 
Nauw overleg met Rode Kruis en Fedasil
Vilvoords Burgemeester Bonte waarschuwde al dat de komst van vluchtelingen uit Syrië risiscovol is. Volgens hem zoen radicale moslims de asielzoekers, voornamelijk Syriërs, als lafaards die in hun land hadden moeten blijven om mee te bouwen aan het kalifaat. (Lees ook: 'Situatie in Vilvoorde is erg explosief geworden') Het Vilvoords stadsbestuur probeert zich dan ook maximaal voor te bereiden op de komst van de 124 asielzoekers. Er werden al twee overlegvergaderingen georganiseerd, de volgende is al gepland. 
 
 
Snelle inburgering van erkende vluchtelingen
In afwachting van de aanduiding van een centrumverantwoordelijke door het Rode Kruis coördineert de dienst gelijke kansen van de stad de voorbereidingen. Het stadsbestuur wil zo snel mogelijk werk te maken van de integratie van erkende politieke vluchtelingen. De verschillende betrkken stadsdiensten gaan momenteel na op welke manier er snel inburgeringstrajecten, Nederlandse taallessen, aangepast onderwijs,… kunnen aangeboden worden aan de nieuwkomers. Bij de voorbereiding wordt bijzondere aandacht besteed aan de beveiliging van de medewerkers. Er werd eveneens een specifieke dreigingsanalyse gevraagd aan het OCAD.
 
 
'Spontane initiatieven zijn hartverwarmend'
Verschillende organisaties, geloofsgemeenschappen en burgers hebben al laten weten dat ze willen meewerken. "Het is hartverwarmend dat heel wat spontane initiatieven en suggesties ontstaan in reactie op deze humanitaire vraag," vertelt burgemeester Bonte. "We staan voor de grote uitdaging om één en ander op een goede manier te coördineren."
 
Vrijwilligers gezocht
Het stadsbestuur is in de eerste plaats op zoek naar vrijwilligers, niet naar goederen of kledij. "Organisaties of personen die zich als vrijwilliger willen inzetten voor de opvang van vluchtelingen kunnen zich, in afwachting van duidelijkheid wie de Rode Kruis-verantwoordelijke wordt voor Vilvoorde, wenden tot de dienst gelijke kansen van de stad, tel.: 02 255 79 30,lieve.o@vilvoorde.be. Ook suggesties omtrent de opvang zijn welkom.”