Vilvoorde heeft nieuwe speeltuin

din 18 okt 2016

De kinderen in Vilvoorde kunnen zich uitleven in een nieuwe speeltuin in het Hanssenspark. De speeltuin werd vorige zaterdag officieel geopend met een kinderreceptie.

De opdracht voor het realiseren van de speeltuin kwam tot stand na het uitschrijven van een design- en buildopdracht; een opdracht waarbij zowel het ontwerp als de uitvoering worden toegewezen aan een externe firma. Het einddoel werd van aan de meet duidelijk afgebakend: een speeltuin die vernieuwend en creatief is en zo het nieuwe Vilvoorde tot bij de kinderen brengt.

De speelwaarde was één van de grote aandachtspunten: de fantasie van de kinderen moest als het ware geprikkeld worden door de speeltoestellen. Om die reden werd er ook een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Zo werd een zone worden voorzien voor de allerkleinsten en een zone voor de 6- tot 12-jarigen. Uiteraard  werd er ook veel aandacht besteed aan de integrale toegankelijkheid .

De voorbereidende plannen werden opgemaakt door Davy Van Laere, zelfstandig tuin- en landschapsarchitect, en de dienst openbaar domein en mobiliteit van de stad. De uitvoering werd uiteindelijk toegewezen aan de firma Krambamboul die alle speeltoestellen op maat heeft gemaakt uit een inheemse houtsoort (robinia of acaciahout). Deze speeltoestellen zijn uitgewerkt als een soort hindernissenparcours met nestjes. De totale kostprijs bedraagt 165 000 euro. De plaatsing verliep vlekkeloos en was op twee werkweken gerealiseerd.

Burgemeester Hans Bonte toont zich bijzonder verheugd over deze belangrijke stap in de herwaardering van het stadspark: “Op deze manier wordt het Hanssenspark meer en meer een aantrekkelijk groen hart in het centrum van de stad. Dankzij de inzet van Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de stadsdiensten werken we volop aan een totale opwaardering van dit waardevol park. Dat er daarbij eerst aan de kindjes wordt gedacht en dat er geopteerd werd voor een dergelijke hoogwaardige speeltuin illustreert dat het stadsbestuur een zeer kindvriendelijke koers vaart.”

Ook Katrien Vaes, schepen van openbare werken, wijkzorg en groen, is tevreden: “Ik ben heel blij met de realisatie van deze nieuwe speeltuin. Toen we destijds kennis namen van het feit dat ons stadspark in ere zou worden hersteld door het Agentschap voor Natuur en Bos, leek het ons de ideale gelegenheid om ook de speeltuin volledig te renoveren. De speeltuin zit immers niet in de concessie en de kosten komen volledig ten laste van de stad.“

Er is echter nog werk aan de winkel. Ook de speeltuin in het park Drie Fonteinen is dringend aan vernieuwing toe. Ook hiervoor heeft de stad een aanzienlijk bedrag voorzien. De realisatie van deze speeltuin is gepland in 2017. “En zo zet de stadsvernieuwing zich ook door in de leefwereld van de allerkleinsten“, besluit schepen Vaes. (foto's: André Theys)