bonte.png

Vilvoorde tegen komst asfaltcentrale op oude Marlysite

woe 15 apr 2015
Vilvoords Burgemeester Hans Bonte is boos op Brussel. De stad heeft groen licht gegeven voor een nieuwe asfaltcentrale, aan het kanaal in Neder-over-Heembeek, net op de grens met Vilvoorde. Binnenkort komt daar ook nog een nieuw sorteercentrum van bpost bij. Bonte is bang voor een nieuwe mobiliteitsknoop. 
 
 

Het bedrijf BAM asphalt bouwt binnenkort een nieuwe asfaltcentrale langs het kanaal in Neder-Over-Heembeek, net op de grens met Vilvoorde. Vorig jaar heeft de stad Brussel daarvoor de nodige vergunningen afgeleverd. De Vilvoordenaars zijn tijdens het openbaar onderzoek niet gehoord en daar kan burgemeester Hans Bonte niet mee lachen.Hij vreest vooral grote mobiliteitsproblemen. Ten laatste in 2017 komt er op de site ook nog het nieuwe sorteercentrum van bpost bij.
 
 
Vroeger stond op de site de fabriek van Marly Cokes, waarvan de gebouwen zowat tien jaar geleden zijn afgebroken. Wat bleef, was een zwaar vervuild terrein. En nu komt er een centrale die jaarlijks 150,000 ton asfalt wil produceren. Net nu het terrein met Europese middelen is gesaneerd. Middelen waarvoor Europa voorwaarden oplegt.
 
Ook de buurtbewoners roeren zich. Samen met bral, de Brusselse raad voor het leefmilieu, diende vzw de groene wandeling uit Neder-over-Heembeek een bezwaarschrift in tegen de komst van de asfaltcentrale. Zij vinden dat er al genoeg asfaltcentrales in de buurt zijn.