Vilvoords college eerste CLIL-school in de Rand

don 25 feb 2016

Het college van Vilvoorde is de eerste school in onze regio die meestapt in het CLIL-project. Dat betekent concreet dat de eerstejaars volgend jaar de keuze hebben om het vak aardrijkskunde te volgen in het Engels. 

Vandaag had het college een klas gewillige proefkonijnen op bezoek, de leerlingen van het zesde leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool van Melsbroek kregen een lesje over het weer, in het Engels. “CLIL staat voor Content and Language Integraded Learning. Dat betekent dat wij vanaf volgend jaar in ons eerste jaar een vak in het Engels gaan geven. Wij hebben gekozen voor aardrijskunde. Het is een vrijblijvende keuze van de leerlingen, zij zijn helemaal niet verplicht om daarvoor te kiezen", verduidelijkt directeur Vera Maes.

In 41 Vlaamse scholen loopt al een CLIL-project maar vanaf september is het Vilvoordse college de eerste CLIL-school in de Rand rond Brussel. “Onze leerlingen in de Rand zijn voldoende Franstalig maar het Engels is blijkbaar net iets moeilijker. Wanneer wij gaan kijken naar het hoger onderwijs en de universiteit zijn er toch  heel wat cursussen die enkel en alleen in het Engels worden gegeven. En om daar beter op voorbereid te zijn is dit taalproject zeer belangrijk", aldus Maes.

Het is niet zo dat de CLIL-lessen vanaf dag één integraal in het Engels worden gegeven. Het gebeurt allemaal stapsgewijs en zonder druk. De vrees om leerachterstand op te lopen is volgens de school dan ook ongegrond.

Of ook de leerlingen uit Melsbroek enthousiast waren over hun eerste lesje aardrijskunde in het Engels, zie je vanavond in het nieuws op RINGtv.