bonte.jpg

Vilvoordse burgemeester mag naar het Witte Huis

zat 31 jan 2015

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte uitgenodigd om te spreken op een Veiligheidstop in het Witte Huis. Bonte moet er uitleggen hoe zijn stad de strijd tegen de radicalisering aanpakt. Dat schrijft De Standaard.

Barack Obama is al langer geïnteresseerd in hoe de stad Vilvoorde het probleem van radicalisering aanpakt. Vooral de nadruk op preventie intrigeert de Amerikanse president. Hans Bonte wed in september vorig jaar al een eerste keer uitgenodigd door de Verenigde Staten. Hij ontmoette er in Ohio verantwoordelijken van de CIA, de FBI en de minister van Binnenlandse Veiligheid. Eerder waren er al Amerikaanse bezoekjes geweest aan de Zennestad om in scholen, moskeeën en bij het OCMW aan preventie werd gedaan.

Op 18 februari mag Hans Bonte aan een publiek van wereldleiders gaan uitleggen hoe hij in zijn stad probeert om radicalisering op te sporen en in te dijken. Dat gebeurt op de 'Global Security Summit', een top die Obama zelf heeft aangekondigd naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

De aanpak-Vilvoorde stoelt vooral op vertrouwen, meent Bonte. 'Men heeft de mond vol over een lokaal aanspreekpunt', zegt Bonte in De Standaard, 'maar onze ervaring leert dat je mensen meerdere ingangen moet bieden om hun hart te luchten. Als je wil dat ouders hun eigen radicaliserende zoon of dochter komen aangeven, moet je de deur wijd open houden.' Vilvoorde heeft ook een deradicaliseringsambtenaar in dienst genomen, een maatregel die Bonte al meermaals bejubeld heeft. 

Herbekijk hieronder het verslag na het eerste bezoek aan de VS van Hans Bonte.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25439","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]