Vilvoordse horeca over heropening: "Moeilijk gaat ook"

woe 3 jun 2020

Cafés en restaurants mogen vanaf 8 juni onder strenge voorwaarden opnieuw de deuren openen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. “We moeten ons aan de maatregelen houden en dat gaan we ook doen”, zegt Alain Poot van café Het Dertiende Gebod, “Al zullen we daardoor in het begin veel minder klanten hebben.” 

Afstand tussen de tafels, niet aan de toog staan, niet naar buiten gaan om te roken of mogelijk zelfs niet naar het toilet gaan. Die maatregelen doen naleven wordt geen makkelijke klus voor uitbaters van cafés en restaurants als ze de deuren van hun zaken terug open mogen.

“We gaan het toch proberen en alles goed in de gaten houden. Ik weet dat niet makkelijk zal zijn, maar ik heb er goede hoop op dat mijn klanten zich aan de regels zullen houden”, zegt Alain Poot. “We hebben onze tafels herschikt zodat toch zoveel mogelijk mensen kunnen plaatsnemen. Ik zal rondlopen in het café en de mensen bedienen, mogelijk met hulp van nog iemand. Moeilijk gaat ook.”

Iets verderop heeft De Met al beslist dat het op 8 juni niet zal openen. “Ik mik eerder op Vaderdag. Organisatorisch is vroeger openen niet haalbaar", zegt eigenaar Noël Smets. "Ik moet kijken met hoeveel personeel ik kan opstarten en wat lukt met leveranciers. Hoe dan ook, als ik open ga moet het rendabel zijn en gezellig voor de klanten."

De Met zag al heel wat feesten geannuleerd. “We moeten positief blijven en moeten het zien zitten om terug de deuren te openen. We zijn zelf ook al voorbereidingen aan het nemen. De feestzaal wordt ingericht zodat we daar toch al een 40-tal personen kunnen zetten en de kaart zal iets eenvoudiger zijn. Daardoor kunnen we het met minder keukenpersoneel bolwerken”, aldus Smets.