citoyens.jpg

Vlaams Belang hekelt ‘FDF’-pamflet in Zaventem

woe 5 okt 2016

Het Vlaams Belang hekelt een Franstalig pamflet van de vzw ‘Citoyens de Zaventem’ dat verspreid werd in de Zaventemse brievenbussen. Volgens de partij is het pamflet een initiatief van het FDF dat inwoners oproept om het Frans in de luchthavengemeente te promoten. Het Vlaams Belang roept bevoegd minister Weyts op om maatregelen te treffen. 

“Om het Nederlands toch maar niet te moeten hanteren roept de VZW Citoyens de Zaventem de Franstaligen op om met intercommunales het Frans te hanteren. Ze adviseert hen om bij contacten met de VDAB enkel in eigen taal en per e-mail te converseren”, verduidelijkt Klaas Slootmans van het Vlaams Belang. “De organisatie is feitelijk een nevenorganisatie van het FDF. Zo is de afzender een voormalig UF-gemeenteraadslid van Zaventem en is het afzendadres de sociale dienst van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Toevallig ook de gemeente waar FDF-voorzitter Olivier Maingan de burgemeesterssjerp draagt”, aldus Slootmans.

Volgens lokaal Vlaams Belang-voorzitter Ludo Monballiu is het opzet duidelijk. “Zij willen het Nederlandstalige karakter van Zaventem – en bij uitbreiding van de hele Vlaamse rand – ondergraven. Maingain is niet aan zijn proefstuk toe. Sint-Lambrechts-Woluwe financiert al enkele jaren Franstalige initiatieven in de Vlaamse Rand”, aldus Monballiu. Het Vlaams Belang eist dat het Vlaams karakter wordt geëerbiedigd en roept minister Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, op ommaatregelen te treffen.