Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaams-Brabanders tevreden over onthaal in natuurgebieden

Vlaams-Brabanders tevreden over onthaal in natuurgebieden

We komen graag in de natuur en we zijn best tevreden over het onthaal in de aanwezige natuurgebieden. Dat is de conclusie van een ruime bevraging bij de bezoekers van de grote domeinen van het Agentschap Natuur en Bos. Bij die domeinen ook Groenendaal (Zoniën) in Hoeilaart, het Hallerbos (Halle) en Jezus Eik (Zoniën) in Overijse.

Bij een bezoek aan de natuur verwachten we vooral rust en stilte, duidelijk uitgestippelde paden en een goed onderhouden omgeving. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek van Natuur en Bos. En het agentschap voldoet aan die verwachting want de grote meerderheid van de bezoekers is tevreden over de manier waarop ze de natuur kunnen beleven. Natuur is trouwens niet alleen bos, strand en heide. Ook parken, open vlaktes en weilanden vallen onder de categorie 'natuur'.

In de periode 2014-2017 screende het Agentschap Natuur en Bos 29 domeinen, samen goed voor 15.000 hectare, op basis van een vragenlijst die werd opgesteld in samenwerking met UGent en KU Leuven. De gemiddelde tevredenheid over alle onderzochte domeinen bedraagt 5,16 op 6. Meer dan 9 bezoekers op 10 zegt 'heel tevreden' tot 'helemaal tevreden' te zijn.

Uit de bevraging blijkt verder dat zwerfvuil een steeds weerkerend aandachtspunt is. Loslopende honden en gebrek aan respect van andere recreanten zorgen al eens voor wrevel en wat meer zitbanken zouden welkom zijn. Het veiligheidsgevoel in de natuurgebieden, een aspect dat alle bezoekers heel belangrijk vinden, scoort geruststellend hoog.