Vlaams-Brabant betreurt verlies van bevoegdheden

maa 28 jul 2014

Het regeerakkoord van de Vlaamse regering voorziet een afslanking van de provincies.  Het provinciebestuur krijgt daardoor minder bevoegdheden en dat heeft ongetwijfeld ook gevolgen voor het personeel. 

N-VA drong aan op de afschaffing van de provincies, maar moet zich tevreden stellen met een afslanking. Zo verliezen de provincies alle persoonsgebonden materies zoals welzijn,  sport en cultuur. Minder bevoegdheden betekent ook dat er minder personeelsleden nodig zijn in het provinciehuis.  Monique Swinnen, eerste gedeputeerde, betreurt de beslissing.

Ook op politiek niveau moet de provincie inbinden. Zo gaat het aantal gedeputeerden op termijn van 6 naar 4, en zullen er van de 72 provincieraadsleden maar een kleine 40 overblijven. 

De provincie liet de voorbije jaren ook haar stem horen op Vlaams niveau, bijvoorbeeld op vlak van welzijn. De nieuwe Vlaamse regering heeft nu met de oprichting van VlabZorgInvest plannen om de historische achterstand in welzijnsvoorzieningen aan te pakken, tot grote tevredenheid van het provinciebestuur dat eerder al vier sociale campussen uit de grond heeft gestapt.