provincie_nieuw_logo3.jpg

Vlaams-Brabant gaat als eerste provincie voor slimme energiebesparingen

zat 1 aug 2015

Vlaams-Brabant ondertekende als eerste de provincie de Europese gedragscode om bestaande gebouwen energiezuinig te maken. Door het zongemaande Energy Performance Contracting-systeem kunnen gemeenten de inspanningen die ze leveren om hun gebouw energiezuinig te maken, afbetalen met de gerealiseerde energiebesparingen. 

“We hebben de ambitie om Vlaams-Brabant tegen 2040 klimaatneutraal te maken.”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Uit een recente studie blijkt dat dit mogelijk is als we allemaal samen, gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers, maatregelen treffen voor een versnelde investering op verschillende domeinen, zoals energie, mobiliteit en wonen”, aldus Roefs.

Investeringen afbetalen met gerealiseerde energiebesparingen

Maar om dat mogelijk te maken is er nood aan een klimaatbeleid met een sterk draagvlak, innovatieve milieutechnologieën en nieuwe financieringstechnieken. Daarom ondertekende de provincie de Europese gedragscode voor Energy Performance Contracting, dat is een alternatieve financieringsvorm om bestaande gebouwen energiezuinig te maken.

Door het EPC-systeem kunnen de deelnemende gemeenten voor de uitvoering van de werkzaamheden immers een beroep doen op de energie-dienstenleveranciers. Die bepalen op voorhand welke besparingen zullen gerealiseerd worden. Die besparingen worden vervolgens gebruikt om de investeringen af te betalen. Door dit systeem is het gemeentebestuur niet meer zelf verantwoordelijk voor het uitwerken en uitbesteden van de energiebesparende investeringen. Ook moeten ze niet meer instaan voor de coördinatie en financiering.

Op dit ogenblik begeleidt de provincie al 8 gemeenten die op die manier hun gebouwen energiezuinig willen maken. Het gaat om Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Bertem, Lubbeek, Londerzeel, Meise en Asse. 

Door de internationale samenwerking komen ook heel wat interessante innovaties en mooie voorbeelden uit heel Europa binnen handbereik. Zo moeten tegen 2017 nog heel wat innovatieve plannen in onze provincie omgezet worden in daden. Het gaat dan over enegriezuinige straatverlichting, hernieuwbare energie in handen van kleinen gemeenschappen, de commercialisering van kleinschalige stroomnetten, het gebruik van restwarmte enzovoort.