vilvoorde_kanaal.jpg

Vlaams-Brabant gaat structuurplan beter afstemmen op de toekomst

don 27 aug 2015

De provincie Vlaams-Brabant gaat het ruimtelijk structuurplan bijsturen. En dat is nodig rekening houdend met het stijgend bevolkingsaantal, de economische evoluties in de provincie en de klimaatsverandering. 

Vlaams-Brabant is de dichtst bebouwde provincie met de grootste bedrijvigheid en de meeste files.  En de volgende 20 jaar zal de bevolking met zo’n 85.000 inwoners stijgen. Rekening houdend met deze vaststellingen wil de provincie dringend het ruimtelijk structuurplan, dat zo’n 10 jaar geleden werd opgesteld, bijsturen. De update focust op 3 sporen: Wonen dicht bij duurzaam vervoer, meer ruimte voor economie en kennis en meer aandacht voor klimaat.   

Wonen dicht bij duurzaam vervoer

“Zo zullen we bijvoorbeeld  komaf maken met het volbouwen van ons groene buitengebied waardoor er nog meer auto’s nodig zijn en de files langer worden”, zegt gedeputeerde Julien Dekeyser. Nieuwe woonprojecten zullen dus in de toekomst geconcentreerd in de buurt van bestaande of nieuwe busstations, treinstations en fietssnelwegen. Tegelijkertijd wil de provincie het aanbod van openbaar vervoer 2,5 keer vergroten. Ook het aantal verplaatsingen met de fiets wil Vlaams-Brabant verdubbelen.  

Ruimte voor economie en kennis

De provincie gaat bestaande bedrijventerreinen beter benutten en moderniseren, en nieuwe bedrijvenzones die al bestemd zijn, effectief realiseren.

Ruimte voor klimaat

Ook ‘klimaat’ moet in de update van het ruimtelijk structuurplan meer aandacht krijgen. “Door de klimaatsverandering is er immers meer aandacht nodig voor waterproblematiek, het behoud van onze biodiversiteit, voedselproductie en groen in onze steden”, besluit Dekeyser. De provincie gaat nu samen met de gemeentebesturen en het middenveld op zoek gaan naar creatieve ideeën en oplossingen waardoor het structuurplan beter kan afgestemd worden op de toekomst.