provincie_nieuw_logo3.jpg

Vlaams-Brabant investeert 1,2 miljoen euro in klimaatprojecten

don 10 dec 2015

De provincie Vlaams-Brabant heeft in haar budget voor 2016 1,2 miljoen euro voorzien voor steun aan projecten die de CO2-emissie verminderen. Deze steunmaatregelen kaderen in het streven van de provincie om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn. 

Volgens gedeputeerde Tie Roefs (Groen), bevoegd voor leefmilieu, zal het provinciebestuur in het voorjaar van 2016 een alomvattend plan presenteren om dat doel te bereiken. "Van die 1,2 miljoen euro gaat er zoals vorig jaar 0,5 miljoen euro naar steun aan klimaatprojecten van middenveldorganisaties. Daarnaast trekken we 100.000 euro uit als steun voor maatregelen die gemeenten voorzien in het klimaatactieplan die ze hebben opgemaakt in het kader van de burgemeestersconvenant. Al 33 Vlaams-Brabantse gemeenten hebben een dergelijk plan opgemaakt”, aldus Roefs. Voorts zal de provincie een medewerker aanwerven die op Europees vlak moet speuren naar andere financieringsmogelijkheden voor milieuprojecten.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"39290","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]

Tot slot maakt de provincie middelen vrij om de gemeenten te helpen hun gebouwen energiezuinig te maken. Ze kunnen hiervoor energieprestatiecontracten, de zogenaamde EPC’s, afsluiten met een Energy Service Company (Esco). Deze Esco's renoveren gebouwen tegen een kost die gelijk is aan de energiebesparing die de gebouwbeheerder hierdoor gedurende een aantal jaren realiseert. Dus in principe is dit een nuloperatie. 8 Vlaams-Brabantse gemeenten zijn momenteel bezig met de voorbereiding van een dergelijk project. Beersel en Sint-Pieters-Leeuw zijn het verst gevorderd.