Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VOC Malderen wil uitbreiden door sterke toename noodlijdende dieren

VOC Malderen wil uitbreiden door sterke toename noodlijdende dieren

Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen, bij Londerzeel, heeft plannen om nieuwe kooien te bouwen. Die uitbreiding is noodzakelijk door een sterke toename van het aantal opgevangen dieren. “Alle financiële hulp is welkom”, klinkt het bij VOC Malderen.

Tijdens de eerste maanden van dit jaar heeft het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen 1.050 dieren geholpen. “Dat is een enorme stijging, want vorig jaar stond de teller na drie maanden op 670 exemplaren en in 2019 werden tijdens dezelfde periode 588 dieren binnengebracht”, aldus Marc Van De Voorde van VOC Malderen, “en de drukke periode moet nog beginnen.”

Door de sterke stijging is het VOC Malderen genoodzaakt om het aantal kooien uit te breiden en een grotere eerste opvang te bouwen. Het opvangcentrum is gestart met de renovatie van de loods op het terrein dat vorig jaar werd aangekocht. “Die renovatie zal sneller dan voorzien moeten gaan om alle noodlijdende dieren een professionele verzorging te blijven bieden”, vervolgt Van De Voorde.

Financiële hulp
Bij de aankoop van een perceel naast het opvangcentrum kon VOC Malderen vorig jaar rekenen op steun van honderden mensen. Ook nu hoopt het dierenopvangcentrum dat sympathisanten helpen om de loods versneld te kunnen renoveren. “Evenementen zijn voor ons een belangrijke inkomstenbron, maar die zijn weggevallen door de coronapandemie”, vertelt Van De Voorde, “en hoewel ieder jaar het aantal opgevangen dieren stijgt, stagneren de subsidies op het niveau van 2015”.