Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voor het eerst oud kanon uit Legermuseum op Paasprocessie Lembeek

Voor het eerst oud kanon uit Legermuseum op Paasprocessie Lembeek

Tijdens de Paasommegang in Lembeek zal voor het eerst een oud kanon uit het Belgisch legermuseum te bewonderen zijn. Het is soldatengroep Etat-Major die voor deze blikvanger zal zorgen. Ze zullen het kanon laten trekken door zes paarden. 

 

Paasmaandag wordt traditioneel een hoogdag voor de Halse deelgemeente Lembeek. Al meer dan 700 jaar trekt er op die dag een processie uit ter ere van de patroonheilige Sint-Veroon omdat die het dorp beschermd heeft tegen de pest en ander onheil.

De paasprocessie is uniek omdat het zilveren schrijn van Sint-Veroon begeleid wordt door militairen in uniform: de soldatenclub Congo, de Carabiniers, de Cavalerie van Lembeek en de Etat-Major.

Die laatste soldatengroep, samengesteld uit officieren van de regimenten Gidsen, Lanciers en Kanoniers, zorgt dit jaar voor extra spektakel. Zij betrekken voor  het eerst de vzw Traditie Artillerie Vereniging (TAV) in de Lembeekse processie. TAV neemt deel met het zesspan met voortrein en kanon Belgische Veldartillerie aan de vooravond van 1914, een museumstuk van het Koninklijke Legermuseum. 

(Foto's: Pascal Mathieu)

Herbekijk het verslag van de Paasprocessie van 2015: