20_jaar_vzw_de_rand3.jpg

Vzw De Rand speelt ook de volgende 20 jaar een hoofdrol in de regio

din 31 jan 2017

Vzw De Rand heeft maandag in het gemeenschapscentrum De Bosuil in Jezus-Eik haar 20 jarig bestaan gevierd. Vlaams minister voor de Rand Ben Weyts stelde dat de vzw ook de komende 20 jaar nog een grote rol te spelen heeft in de versterking van de leefbaarheid van deze regio.

Vzw De Rand werd ruim 20 jaar geleden bij decreet opgericht met als doel het Nederlandstalig karakter van de Vlaamse rand te ondersteunen. De vzw moest ook bijdragen tot de groei van een open en verdraagzame leefgemeenschap die het Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand respecteert, uitstraalt en dus versterkt.

En dus investeert Vzw De Rand al 20 jaar intensief in gemeenschapsvorming en taalpromotie Nederlands in de vrije tijd. Ze doet dit via 7 gemeenschapscentra. Voorts worden er allerlei oefenkansen Nederlands aangeboden via handelaars, sportclubs, jeugdverenigingen, speelpleinen en gemeenten. Vzw De Rand verzorgt tal van publicaties die gemeenschapsvormend zijn van insteek, organiseert gerichte evenementen zoals het Gordelfestival en geeft bekendheid aan relevante beleidsdocumenten.

VZW De Rand zal ook de volgende 20 jaar grote rol spelen in de regio, aldus Weyts

In zijn toespraak benadrukte Weyts dat de versterking van de leefbaarheid van de Groene, Vlaamse Rand de kernopdracht is van de vzw De Rand. "Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de leefbaarheid van de Rand", aldus Weyts hierbij verwijzend naar de discussies over het Eurostadion in Grimbergen, Uplace en de spreiding van vluchten vanuit Zaventem. "Leefbaarheid gaat echter niet alleen over mobiliteit en economie, maar ook over sociale samenhang, een bruisend verenigingsleven, een warm en actief inburgeringsbeleid en een warme leefgemeenschap met als bindmiddel de Nederlandse taal. Vzw De Rand heeft daarom ook de komende 20 jaar nog een grote rol te spelen in deze regio", aldus de minister.

Uitdagingen blijven echter zeer groot, waarschuwt gedeputeerde Dehaene

Gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) loofde vzw De Rand alvast voor de geleverde inspanningen en de intensieve samenwerking met de provincie. “Net omwille van het belang van vzw De Rand heeft de provincie geweigerd om te besparen op de middelen voor de Rand ondanks de zware besparingen die we hebben moeten doorvoeren door de schrapping van het provinciefonds”, aldus Dehaene. Hij benadrukte dat de provincie regelmatig gebruik maakt van de knowhow van Vzw De Rand voor de ondersteuning van de gemeenten en verenigingen buiten de 19 randgemeenten. 

Maar de uitdaging blijft wel groot. “Daarom roepen we de Vlaamse regering op om voldoende middelen te voorzien voor het onderwijs in de rand zodat de leerkrachten de tijd en de ruimte krijgen om de jonge anderstaligen het Nederlands bij te brengen”, aldus Dehaene. De provincie gaat zelf ook extra personeel vrijmaken voor de verstrekking van haar werking 'Vlaams karakter'. Die zullen de OKAN-klassen (onthaalklassen voor anderstalige leerlingen) ondersteunen en taalstimulerend spelmateriaal ter beschikking stellen voor sport en jeugdverenigingen. 

Naast de verschillende toespraken waren er ook muzikale intermezzo’s van onder meer de vier Nijghse vrouwen die een hommage brachten aan het Nederlandstalige lied op teksten van Lennaert Nijgh.