wateroverlast_johan_de_greve.jpg

Wateroverlast in Halle-Vilvoorde door regen en smeltende sneeuw

vrij 15 jan 2016

Er is op verschillende plaatsen wateroverlast door de regen en de smeltende sneeuw. In Londerzeel werd intussen het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

In Londerzeel staan onder meer Plas, de Robbroekstraat, de Drietorenstraat, de Rossemstraat en de Bergstraat op verschillende plaatsen blank. Ook in de Smisstraat en Patattestraat zijn er problemen. De gemeente roept om op die plaatsen alternatieve wegen te nemen. In de Bergstraat en in de Beekstraat zijn ook verschillende woningen onder water gelopen. Intussen werd in Londerzeel het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De civiele bescherming is ter plaatse. Het brandweerkorps van Londerzeel kreeg intussen ook versterking van de omliggende korpsen om alle oproepen te kunnen benatwoorden. Tientallen vrijwilligers werden opgeroepen om zandzakjes te vullen en te verdelen.   

Ook in Opwijk, Wemmel en Merchtem dreigt er intussen wateroverlast. In Merchtem werd het gemeentelijk noodplan afgekondigd. Ook hier werden zo'n 30 vrijwilligers opgetrommeld om zandzakjes te vullen en te verdelen in straten waar het water de huizen dreigt binnen te stromen. 

Ook in Grimbergen kunnen de rioleringen en bufferbekkens de grote hoeveelheid water stilaan meer slikken. De gemeente, de politie en de brandweer kreeg intussen al verschillende meldingen van wateroverlast.  “De getroffen gebieden bevinden zich hoofdzakelijk in de omgeving van de Maalbeek. De technische ploeg bracht daarom al zandzakjes naar Noodbeekstraat en omliggende straten en is onderweg naar andere kritieke plekken. Ook ander gebieden driegen onder te lopen, zoals de omgeving van de Potaarde. Uit Humbeek kwamen er ook meldingen uit de Benedestraat. De politie heeft in de loop van de ochtend ook de Noodbeekstraat afgezet”, verduidelijkt burgemeester Marleen Mertens. 

Ook in Meise stonden verschillende straten blank, de Bergstraat, de Papenboskant, de Londerzeelssteenweg en de Nieuwenrodestraat. Er waren ook problemen op verschillende plaatsen in Lennik, Ternat en Sint-Pieters-Leeuw en het peil van de Dender was gevaarlijk hoog.  Tot slot werden in Zemst de Splitsstraat en de Bosstraat afgesloten voor alle verkeer omwille van wateroverlast. En wellicht zullen de problemen nog toenemen want de volgende uren wordt in het centrum van het land nog 10 tot liter water per vierkante meter verwacht. (foto's: Johan de Greve)