Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wegen en Verkeer voert hakhoutwerken uit langs Ring in Vilvoorde en E19 in Beersel

Wegen en Verkeer voert hakhoutwerken uit langs Ring in Vilvoorde en E19 in Beersel

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat tot einde maart op verschillende locaties langs de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen groenwerken uitvoeren. Dat is in onze regio ondermeer het geval ter hoogte van de Ring in Vilvoorde en langs de E19 in Beersel. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert ongeveer 9.000 hectare wegbermen langs autosnel- en gewestwegen. Tot eind maart gaat het Agentschap op verschillende plaatsen zogenaamd hakbeheer uitvoeren. Het gaat om een eeuwenoude en bijzondere vorm van terugzetten van bomen en struiken; De bomen worden daarbij afgekapt tot op een tiental centimeter boven de grond, waarna ze in de daarop volgende groeiseizoenen weer uitschieten en meerdere nieuwe stammen vormen. Deze ingrepen worden in de winter uitgevoerd omdat de bomen dan niet in blad staan, de sapstroom langzamer loopt en de vogels niet broeden.

Dankzij het efficiënte houthakbeheer wordt het ecosysteem verrijkt (meer licht op de bodem en dus groei), maar het is ook nodig voor de verkeersveiligheid. Oudere bomen kunnen nogal eens overhangende takken ontwikkelen die de zichtbaarheid op de weg kunnen beperken. Bovendien kan het dode hout dat ze voortbrengen gemakkeliijk op de rijweg terechtkomen.

In onze regio zal het hakbheer de volgende weken gebeuren langs de E19, ter hoogte van Beersel en langs de Ring, ter hoogte van Vilvoorde.