Wemmel neemt maatregelen tegen afvaltoerisme

zon 1 feb 2015
Het gemeentebestuur van Wemmel neemt een reeks maatregelen om het afvaltoerisme op het recyclagepark te stoppen. Momenteel is er een handeltje waarbij niet-Wemmelaars identiteitskaarten van Wemmelaars gebruiken om er goedkoop te kunnen storten.
 

In Wemmel betaal je op dit moment maar één euro voor een bezoek aan het recyclagepark in de Tennisdreef. Je hebt wel een identiteitskaart van de gemeente nodig. Volgens de schepen van Milieu Vincent Jonckheere zijn er veel niet-Wemmelaars die met een identiteitskaart van familie of kennissen uit Wemmel hun afval in het Wemmelse containerpark komen droppen. Om het afvaltoerisme te stoppen, heeft de gemeente een actieplan uitgewerkt.

Voortaan geldt het principe 'de vervuiler betaalt' ook in Wemmel. Wemmelaars zullen moeten betalen per kilo afval. Er komen twee weegbruggen: eentje aan de inkom en eentje aan de uitgang. De slagboom om het park te verlaten gaat pas open als de bezoeker betaald heeft.

De milieuschepen hoopt dat de nieuwe maatregelen een mentaliteitsverandering in gang kunnen zetten. Op dit moment moet Wemmel ruim 300.000 euro bijpassen om het recyclagepark open te houden. 'Dat is onhoudbaar, ' vindt schepen Jonckheere. 'Mensen gaan moeten leren om beter te sorteren en ook te recycleren: moet je een stoel die niet meer in je interieur pas, direct wegsmijten? Ik denk het niet. Die moet een tweede leven krijgen. Er zijn sociale doelen en kringwinkels genoeg.'