etex.png

Werknemer ontdekt per toeval asbest in magazijn

din 5 maa 2019

Werknemers van het bouwbedrijf Etex Building Performance, aan de Westdijk op de grens van Kapelle-op-den-Bos en Tisselt,  zijn mogelijk in aanraking gekomen met asbest. Een werknemer ontdekte per toeval asbestdeeltjes in één van de magazijnen. 

De asbestdeeltjes in het motorenmagazijn van Etex Building Performance lagen op de motoren die helemaal bovenaan gestockeerd zijn en bijna nooit gebruikt worden. De asbest werd per toeval ontdekt door een werknemer.

"Op vraag van de vakbondsafgevaardigden zijn er kleeftesten genomen van een aantal oude motoren die boven op een schap stonden in een bijgebouw waar vervangtoestellen werden bewaard. En op één van die vier kleefstalen werden enkele sporen van asbestweefsel gevonden," zegt Etex Building Performance-woordvoerder Michiel Adriaensens.

Het asbestverleden blijft Etex - vroeger bekend als Eternit - wel achtervolgen, dat terwijl de site grotendeels gesaneerd werd. Etex heeft het magazijn onmiddellijk hermetisch laten afsluiten. Dat magazijn werd dus regelmatig bezocht door een aantal van de 200 werknemers van het bedrijf. Maar volgens Etex is er geen reden tot paniek. De resultaten van de luchtmetingen - volgens Etex de enige representatieve testen voor asbest - zijn volgens het bedrijf helemaal in orde.

"Etex heeft mij verzekerd dat de buurtbewoners op beide oren kunnen slapen. In de luchtmetingen is er zowel intern als extern geen asbest vastgesteld. Maar het asbestverhaal in deze omgeving blijft leven. Het is onze taak als overheid om samen te werken met de bedrijven om eender welke vorm van besmetting of mogelijke besmetting van asbest weg te werken," besluit burgmeester van Willebroek Eddy Bevers.

Een gespecialiseerde firma gaat nu de motoren en werkkoffers volledig reinigen. Tegelijkertijd versnelt Etex Building Performance de plannen om het magazijn definitief af te breken.