Woontorens Sint-Pieters-Leeuw te gevaarlijk om in te wonen, dertigtal bewoners moeten weg

woe 29 jun 2022

De bovenste vier verdiepingen van de woontorens in de Bezemstraat in Sint-Pieters-Leeuw worden met onmidddellijke ingang ontruimd. Na controle van de brandweer kan die de brandveiligheid van de appartementen niet garanderen. Voor een dertigtal huurders wordt de komende dagen een ander onderkomen gezocht.

De woontorens in Sint-Pieters-Leeuw zijn al 50 jaar oud. Van de 200 appartementen is vandaag de helft bewoond. Leegstaande appartementen worden niet meer opnieuw verhuurd omdat de torens op termijn worden afgebroken. Na inspectie van de brandweer blijkt er heel wat schelen met de veiligheid van de bovenste verdiepingen. Omdat brandladders maar tot 25 meter hoog raken, kan het er geen mensen evacueren als er brand zou uitbreken.

Burgemeester Jan Desmeth laat daarom de vier bovenste verdiepingen met onmiddellijke ingang ontruimen. Zo’n 30 bewoners van de bovenste verdiepingen kunnen terecht in een andere woning van de huisvestingsmaatschappij. Zij verhuizen binnen enkele dagen al. Desmeth roept de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting ook op om versneld de woontorens af te breken en te vervangen door een nieuwbouw die voldoet aan alle veiligheidsnormen.

De bewoners op de onderliggende verdiepingen van de woontorens mogen er blijven wonen. De huisvestingsmaatschappij gaat extra investeringen doen om de appartementen veiliger te maken. Het plan om in de leegstaande appartementen Oekraïense vluchtelingen op te vangen, gaat voorlopig niet door.