trekpaarden_-papiermolen_herisem.jpg

Wordt Brabants trekpaard erkend erfgoed?

vrij 26 feb 2016

Misschien wordt het Brabants trekpaard binnenkort erkend erfgoed. De provincie Vlaams-Brabant en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis hebben alvast de procedure  opgestart voor zo’n erkenning. 

Het hele project om het trekpaard te laten erkennen als erfgoed  zal naar schatting zo’n 2 jaar in beslag nemen.  Begin deze maand werd alvast het historisch onderzoek opgestart.  “We organiseren al jaren met succes acties om het Brabants trekpaard in de kijker te zetten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.  Maar de provincie en de sector wil dit symbool van de regio nu ook erkend zien als immaterieel cultureel erfgoed. “We gaven het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) de opdracht om, samen met fokkers, eigenaars, menners, kortom de hele trekpaard-gemeenschap, de geschiedenis en het immaterieel cultureel erfgoed van het Brabants trekpaard onder de loep te nemen. We hopen dat het onderzoek als resultaat heeft dat het Brabants trekpaard opgenomen zal worden op de Vlaamse Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed”, aldus Dehaene’.

Eenmaal het historisch onderzoek is afgerond zullen er specifieke acties opgezet worden om dit immaterieel erfgoed bekend te maken, onder meer via een documentaire.  Voorts zal er een ‘Raad van het Brabants Trekpaard’ opgericht worden. Dit is een klankbordgroep die het veilig stellen van de trekpaardencultuur zal opvolgen, begeleiden, coördineren en inspireren.