verkiezingen.jpg

Zware boetes voor afwezige bijzitters verkiezingen

woe 10 apr 2019

De correctionele rechtbank van Brussel heeft vandaag 19 beklaagden veroordeeld die op de jongste gemeenteraadsverkiezingen waren opgeroepen om te zetelen als voor- of bijzitter maar niet of te laat kwamen opdagen. Ze kregen boetes opgelegd van 300 tot 800 euro. In totaal vervolgt het parket bijna 100 beklaagden.

Meer dan 420 voor- en bijzitters kwamen in het arrondissement Halle-Vilvoorde bij de verkiezingen in oktober niet of te laat opdagen. Ze kregen allemaal een minnelijke schikking voorgesteld van 250 euro. Het leeuwendeel betaalde dat ook, maar een 90-tal personen weigerde dat en kreeg een dagvaarding in de bus om zich te verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

De voorbije weken verschenen al enkele tientallen beklaagden voor de strafrechter. Vandaag kregen de eerste negentien verdachten hun straf te horen. Wie aanwezig was op zijn proces, kreeg een boete opgelegd van 600 euro, waarvan de helft met uitstel. Wie verstek liet gaan, werd veroordeeld tot een boete van 600 euro effectief.

Eén beklaagde werd veroordeeld tot een boete van 800 euro omdat hij eerder al werd veroordeeld.