nmbs_vertragingen_3_1.jpg

Zware hinder bij de NMBS en De Lijn in onze regio

woe 22 apr 2015

Het spoorverkeer is erg verstoord door de staking bij de overheidsdiensten. Ook bij De Lijn zijn er heel wat bussen niet uitgereden. Het zwaartepunt van de actie ligt in de regio Dilbeek en het Pajottenland.

Overzicht hinder NMBS

Bij de NMBS startte de actie gisteravond om 22u. Volgens woordvoerder Bart Crols rijden er nauwelijks of geen treinen van en naar Brussel. Dat is het gevolg van een blokkade op de sporen in onder meer Dendermonde, Brussel-Noord en Brussel-Zuid. In Brussel-Noord hebben actievoerders zelfs de toegang voor de reizigers versperd.  Een overzicht van de hinder vind je op www.belgianrail.be

Overzicht hinder De Lijn

Ook bij De Lijn is er in onze regio grote hinder. Het zwaartepunt bevindt zich in de regio Dilbeek en het Pajottenland. Ook rijden er nauwelijks of geen bussen op de as Ninove-Brussel. Ook in de regio Grimbergen is het aanbod verstoord en rijden er nauwelijks bussen van en naar de hoofdstad. Zo goed als alle schoolbussen worden wel verzekerd. 

Elders blijft de hinder beperkt. Zo is in de luchthavenregio ongeveer de helft van de bussen uitgereden. Maar reizigers kunnen best vooraf de website www.delijn.be of verstoring.delijn.be raadplegen. 

Overzicht hinder MIVB Brussel

Ook bij de MIVB in Brussel is de hinder voelbaar. Er rijden wel metro's op lijnen 1 en 5. Ook trams 3, 4, 7, 82 en 92 worden bediend. Bij de bussen worden enkel de lijnen 12, 13, 21, 29, 34, 66, 71, 78, 87 en 95 bediend. Op alle andere lijnen rijden er geen bussen. Meer info vind je op www.mivb.be

Ook hinder op de weg

Door de actie is het ook bijzonder druk op de weg. Voornamelijk op de invalswegen naar Brussel staan er al de hele voormiddag lange files. 

Actie gericht tegen besparingen bij openbare diensten

De staking is een initiatief van de socialistische overheidsvakbond. Het  ACOD hekelt de aanhoudende besparingen bij de openbare diensten en het gebrek aan investeringen. “Daardoor is de werkdruk onhoudbaar geworden en ook de burgers krijgen niet langer de kwaliteitsvolle dienstverlening waar ze recht op hebben”, aldus ACOD-voorzitter Chris Reniers. Ook de hervorming van de statuten en de pensioenen van ambtenaren liggen zwaar op de maag. Bij het spoor krijgt de actie de steun van de christelijke vakbond. ACV-leden die meestaken worden dus gedekt. Ook bij de MIVB wordt de staking gesteund door het gemeenschappelijke vakbondsfront.

Ook bij Bpost, het gemeenschapsonderwijs, de gemeentebesturen en de Vlaamse- en federale overheidsdiensten kan er mogelijk hinder zijn door de actie.