Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

NIEUWSneuzen 2020

Nieuw programma

Nieuwsneuzen: Experiment Correspondent

Vier meisjes en drie jongens uit onze regio grijpen dit jaar een buitenkans in het buitenland. Ze gaan er studeren of stagelopen en brengen daarover verslag uit op RINGtv. Ze filmen hun meest bijzondere ervaringen en kruipen in de huid van een buitenlandse correspondent.  Maar door de coronacrisis is er abrupt  een einde gekomen aan hun avontuur en ze moeten met spijt in het hart veel vroeger dan gepland, terugkeren naar België. Vanaf 23 maart blikken we elke maandag en vrijdag terug op hun onvergetelijke periode in het buitenland, na het nieuws op RINGtv.

ZUID-AMERIKA: Jolien De Hertogh (23 jaar, uit Opwijk)

Om zich voor te bereiden op haar studies en stage in Equador heeft Jolien vooraf een cursus Spaans gevolgd. Ze behaalde niveau 2 en kan zo al vlot communiceren met medestudenten. Jolien volgt een opleiding tot leerkracht Nederlands en kunst. Tijdens haar buitenlandse stage in Equador wordt het even aanpassen, want daar geeft ze Engels.

Zo’n groot avontuur buiten Europa is helemaal nieuw voor Jolien. Omdat haar papa landbouwer is en zijn koeien niet kan achterlaten, heeft ze met het gezin nooit verre reizen gemaakt. Ze kijkt er naar uit om zelfstandig te leren zijn. Jolien houdt van culturele uitstappen zoals musea bezoeken en afspreken met vrienden.

Nieuws van correspondent Jolien

Alles bekijken
  • Nieuwsneuzen: Jolien verkent het Amazonewoud in Ecuador

  • Jolien krijgt vaccinaties voor stage in Ecuador

EUROPA: Miro Van Vreckem – Noorwegen (18 jaar, uit Bever)

Miro is in september aan zijn laatste jaar van het middelbaar onderwijs begonnen in één van de meest noordelijk gelegen scholen ter wereld. Miro is de allereerste Belg op deze school. Hij heeft al lang een passie voor Noorwegen en leerde de taal op eigen houtje. Intussen spreekt hij vloeiend Noors. Later wil Miro definitief naar Noorwegen emigreren en er een boerderij beginnen.

Zijn laatste jaar in Tana spitst zich helemaal toe op het verwezenlijken van die droom. Miro volgt namelijk de richting arctische landbouw. De leerlingen krijgen er vooral praktijkvakken zoals jagen, dieren verzorgen, ijsvissen en de les lichamelijke opvoeding is skiën.

 

EUROPA: Jade Decoster – Kopenhagen (25 jaar, uit Ternat)

Jade heeft al jaren een passie voor Scandinavië. In januari is ze voor vier maanden op Erasmus vertrokken naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ze studeert voor leerkracht aan de Odisee Hogeschool in Brussel. Ze is dan ook erg benieuwd naar het Deense onderwijssysteem omdat het zo hoog staat aangeschreven.

Dat Jade houdt van avontuur, bewees ze al in 2017. Toen werkte ze zes maanden als nanny voor een gastgezin in New York. Haar ervaringen pende ze toen neer in een column voor Flair en ook in Kopenhagen schrijft ze een blog. Jade is creatief en houdt van lezen. Haar droom is om schrijfster te worden.

 

Nieuws van correspondent Jade

Alles bekijken
  • Jade geeft rondleiding in Kopenhagen

AFRIKA: Ine Vanlaer – Kaapverdië (20 jaar, uit Dworp)

Ine werd door haar broer Arne als verrassing ingeschreven voor Nieuwsneuzen. Hij ziet haar als de geknipte buitenlandse correspondent voor RINGtv omdat Ine sociaal en spontaan is. Het past bovendien binnen haar studies International Communication & Media aan Thomas More in Mechelen.

In februari is Ine voor vier maanden op stage vertrokken naar het Kaapverdische eiland Sao Vicente. Daar helpt ze verschillende bedrijven om hun communicatie te verbeteren. Vorig jaar ging Ine al op Erasmus in Parijs, maar dat was in vergelijking met Kaapverdië nog vlakbij haar familie en vrienden. Volleybal spelen moet ze niet missen in het buitenland, want ze sluit zich aan bij een plaatselijke club.

 

EUROPA: Jenne Torbeyns – Noorwegen (20 jaar, uit Dilbeek)

Midden januari is Jenne op Erasmus+ vertrokken naar Noorwegen. In het universiteitsstadje Bø, op drie uur rijden van Oslo, volgt ze de richting Nordic Backcountry Skiing and Outdoor Leadership. Daarin leert ze om meerdaagse trektochten door de bergen te begeleiden, zowel op langlaufski’s als met de kajak. In een trekrugzak neemt Jenne alles mee om onderweg vuur te maken om op te koken, en een kamp te bouwen om te overnachten.

Jenne is avontuurlijk en sportief aangelegd en kan moeilijk stil blijven zitten. Ze studeert voor leerkracht lichamelijke opvoeding aan de sportcampus Odisee Parnas-Dilbeek. In haar vrije tijd speelt ze volleybal, volgt ze karateles en geeft ze sportkampen. Ze heeft ook jarenlang geturnd en aan atletiek gedaan.

 

Nieuws van correspondent Jenne Torbeyns

Alles bekijken
  • Op trektocht door de Noorse bergen met Jenne

  • RINGtv vliegt Jenne achterna in Noorwegen

AZIË: Romain Van Doren – Maleisië (21 jaar, uit Meise)

Begin februari is Romain voor vijf maanden op Erasmus naar Maleisië vertrokken. In de multiculturele stad Penang waar hij één semester studeert, versmelten de Indische, Chinese en Maleisische cultuur. Romain verwacht een culturele schok en wil helemaal uit zijn comfortzone stappen. Na het zesde middelbaar studeerde hij al eens zes maanden in Boston in de VS. Zo’n buitenlands avontuur is dus niet helemaal nieuw.

Romain is bovendien perfect drietalig. Aan de Universiteit Saint-Louis in Brussel volgt hij communicatiewetenschappen en worden de lessen in het Nederlands, Frans en Engels gegeven. Thuis spreekt Romain Frans met zijn mama en Nederlands met zijn papa. Op Erasmus volgt hij een introductie tot het Maleisisch om met de lokale bevolking te kunnen praten.

 

AFRIKA: Daan Blykers – Tanzania (25 jaar, uit Sint-Genesius-Rode)

Daan is graag omringd door zijn familie en had een duwtje in de rug nodig van zijn lief om op buitenlandse stage te gaan. In februari is hij vertrokken naar Tanzania om er les te geven in een kleuterschool. Daan heeft al lang een passie voor Afrika en geeft raggales in de Beerselse dansschool Giants. Ragga is een Afrikaanse dansstijl en zo was zijn keuze voor Tanzania snel gemaakt. Hij kijkt er al naar uit om tijdens zijn stage met de kleuters te dansen.

De grootste uitdaging voor Daan is omgaan met heimwee. Daarom houdt hij een blog bij om het thuisfront op de hoogte te houden. Over zijn vriend zal hij in zijn stageschool niets kunnen vertellen want in Tanzania staat op homoseksualiteit een gevangenisstraf. Voor zijn bachelorproef in België onderzoekt Daan net hoe het thema meer bespreekbaar kan worden in de kleuterklas.

 

Nieuws van correspondent Daan Blykers

Alles bekijken
  • Vervroegd vertrek uit Tanzania door corona

  • Kleuterleider Daan loopt stage in Tanzania

  • Daan neemt afscheid van Beerselse dansschool