kim_gevaert.jpg

Dan toch Olympisch goud voor Kim Gevaert en co?

woe 25 mei 2016

De kans bestaat dat de Belgische 4x100 m-sprintsters die in 2008 tweede werden op de Olympische Spelen van Peking, alsnog een gouden medaille krijgen. Onder meer Kim Gevaert uit Kampenhout en Elodie Ouedraogo uit Vilvoorde maakten toen deel uit van het Belgische team. 

Het Belgische kwartet (met daarin Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën) liep een Belgisch record op de 4 x 100 meter (42.54) op de Olympische Spelen, goed voor een zilveren medaille. Het goud was toen voor Rusland (42.31). Maar het Internationaal Comité (IOC) maakte een week geleden bekend dat bij nieuwe testen op stalen die werden genomen bij atleten op de Spelen in Peking, 31 nieuwe dopinggevallen aan het licht zijn gekomen. Namen werden er voorlopig nog niet bekend gemaakt. Het IOC wil daarvoor eerst extra stalen analyseren.

Maar volgens Russische media is één van de deelnemers van het Russisch kwartet op de 4 x 100 meter, Yuliya Chermoshanskaya, één van de dopinggebruikers. Daardoor zou het Russische 4x100 meter-team alsnog gediskwalificeerd kunnen worden. In dat geval zal de gouden medaille volgens het Amerikaanse persbureau AFP alsnog naar België gaan.

Voor Kim Gevaert uit Kampenhout en Elodie Ouedraogo uit Vilvoorde komt het nieuws niet meteen als een verrassing. De twee hadden naar eigen zeggen toen al een vermoeden dat er iets niet klopte. “Het is frustrerend dat het gebeurd is. Maar nu acht jaar later kan ik dat wel plaatsen. Maar het zou geweldig zijn als we in ere hersteld worden”, aldus Gevaert in Het Journaal. 

Bekijk op YouTube opnieuw de finale van de 4 x 100 meter tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008.

Enkele maanden geleden maakte RINGtv-Sport nog een uitgebreide samenvatting van de carrière van Kim Gevaert. Mogelijk kunnen we aan dat indrukwekkend palmares binnenkort nog een medaille toevoegen.