pkkarabijnschieten.jpg

Provinciaal kampioenschap luchtgeweer in Vilvoorde

maa 5 feb 2018

De Vlaamse SchietsportKoepel (VSK) organiseerde in samenwerking met de schietclub Arkebuze, het provinciaal kampioenschap luchtgeweer en luchtpistool.  Dat vond dit weekend plaats in de schietclub Arkebuze in Vilvoorde.

Arkebuze was pop 3 en 4 februari de gastheer van het jaarlijkse provinciaal kampioenschap. Het gaat hier om de Olympische schietsport, meer bepaald de disciplines 10 meter luchtgeweer en luchtpistool. Schutters uit alle leeftijdscategorieën strijden hier om een overwinning.

Uniek

Waar de teamsporten integratie mogelijk maken binnen de ploegen en de clubstructuren, zijn bij de individuele sporten integratie enkel mogelijk op vlak van het competitiegebeuren. Weinig sporten laten toe ongeacht de leeftijd of geslacht een competitie te organiseren. In de meeste gevallen zijn de prestaties leeftijd en geslacht gebonden. Een van de weinige uitzonderingen is de Olympische schietsport. Alhoewel die ook is onderverdeeld benjamins, kadetten, junioren en senioren en dit zowel voor dames als voor heren nodig voor het kunnen organiseren van nationale en internationale wedstrijden, blijft het organiseren van een onderlinge competitie op lokaal niveau mogelijk.

Van oud naar jong, van groot naar klein, in deze sport zijn de bekomen resultaten onderling met elkaar te vergelijken en zelfs te rangschikken.

Emoties

Ook anders bij individuele sporten is het uiten van emoties. In de teamsporten maken emoties en succesuitingen deel uit van het gebeuren, bij de meeste individuele sporten is de beleving van emotie nefast voor het verdere verloop van de prestatie.

In de Olympische schietsport is de verwerking en beheersing van zowel stress als emotie een deel van de individuele prestatie en tevens de garantie dat elk schot één voor één met succes zal worden afgewerkt.

Uitdaging

Elk schot is een uitdaging, met zijn voorbereiding, zijn concentratie en zijn emotie. Een Olympische competitie wordt over 60 schot betwist over een tijdsduur van 1uur 45 minuten. Gedurende die tijd is 100 procent concentratie enkel mogelijk na jaren oefenen en de enige garantie op het behalen van een podium plaats.

Elke schutter gaat bij elke training de uitdaging aan om zijn grenzen te verleggen, door te zetten en nooit tevreden te zijn met een gemiddeld resultaat. Tegelijk leert hij met vallen en opstaan zowel zijn stress als zijn emoties te beheersen gedurende de tijdsduur van de competitie.